Nealkalizované Kakao: Proč Dát Přednost Přírodní Variantě

Ahoj milí čtenáři! Dnes se podíváme na kontroverzní téma – nealkalizované kakao. Možná se ptáte, co je vlastně nealkalizované kakao a proč byste měli dát přednost této přírodní variantě. V tomto článku se podíváme na všechny faktory a výhody, které s sebou přináší konzumace nealkalizovaného kakaa. Čtěte dále a dozvíte se, proč byste měli přemýšlet o tom, co přesně si dáváte do svého těla, a proč by nealkalizované kakao mohlo být tou správnou volbou pro vás.

Proč zvolit nealkalizované kakao?

Nealkalizované kakao je surová forma čokoládového prášku, která není podrobena procesu alkalizace. Zde je několik důvodů, proč byste měli zvolit tuto přírodní variantu:

  • Obsahuje více antioxidantů než alkalizované kakao, což může přispět k ochraně vašeho těla před oxidativním stresem.
  • Má bohatší chuť a aroma, díky zachování všech přírodních látek obsažených v kakaových bobech.
  • Je zdravější alternativou k alkalizovanému kakau, které může obsahovat chemické látky používané při zpracování.

Zdravotní výhody přírodní varianty

Zdravotní výhody přírodní varianty

Při hledání nealkalizovaného kakaa je důležité si uvědomit, že přírodní varianta má mnoho zdravotních výhod. Zde je několik důvodů, proč byste měli dávat přednost této zdravější alternativě:

  • Zachovává větší množství živin – nealkalizované kakao obsahuje vyšší koncentraci antioxidantů, minerálů a vitamínů, které jsou pro naše tělo důležité.
  • Podporuje lepší trávení – přírodní varianta kakaa obsahuje enzymy a vlákninu, které napomáhají trávícímu procesu a zlepšují zdraví střev.
  • Má nižší obsah cukru – nealkalizované kakao nemá přidaný cukr jako některé průmyslově zpracované varianty, což je pro naše zdraví výhodné.

Minerály Obsah v nealkalizovaném kakaovém prášku
Železo 24% dení potřeby
Magnézium 41% denní potřeby
Zinek 31% denní potřeby

Rozdíl mezi alkalizovaným a nealkalizovaným kakaem

Rozdíl mezi alkalizovaným a nealkalizovaným kakaem

Alkalizované kakaové prášky jsou běžnější a oblíbené pro svou hladkou chutí a sníženou kyselost. Avšak nealkalizované kakaové prášky, které jsou vyrobeny z kakaových bobů přímo namletých bez jakýchkoliv chemických úprav, jsou stále oblíbenou volbou pro mnoho lidí z důvodu svých přírodních vlastností a prospěšných účinků na zdraví.

Zde je několik důvodů, proč byste měli dát přednost nealkalizovanému kakaovému prášku:

  • Vyšší obsah antioxidantů a minerálů
  • Přirozená chuť a aroma
  • Prospěšné účinky na zdraví, jako například snížení krevního tlaku a zlepšení nálady
  • Nízký obsah cukru a vyšší obsah vlákniny

Jak používat nealkalizované kakao v kuchyni

K nealkalizovanému kakaovému prášku se v poslední době stále více obracíme kvůli jeho přírodnímu původu a bohaté chuti. Tato varianta kakaa není chemicky upravena, což znamená, že si uchovává všechny přírodní látky a výhody pro naše zdraví.

Pokud se rozhodnete používat nealkalizované kakao v kuchyni, můžete těžit z jeho vyvážené a intenzivní chuti, která dodá vašim dezertům či nápojům ten správný kakaový zážitek. To vše bez umělých přísad a konzervačních látek.

Pokud vás zajímají alternativy k běžně dostupnému alkalizovanému kakau, neváhejte vyzkoušet nealkalizovanou variantu a objevte nové možnosti v kuchyni. Vaše chuťové buňky vám za to jistě poděkují!

Výběr kvalitního nealkalizovaného kakaa

Výběr kvalitního nealkalizovaného kakaa

je důležitý pro získání maximálních přínosů z tohoto superpotravinového průchodu. Přestože alkalizované kakao má hladší chuť, obsahuje méně živin než nealkalizované kakao. Zde je několik důvodů, proč byste měli dát přednost přírodní variantě:

  • Více antioxidantů: Nealkalizované kakao má vyšší obsah antioxidantů, které pomáhají bojovat proti oxidativnímu stresu a podporují zdraví srdce.
  • Více minerálů: Nealkalizované kakao je bohatým zdrojem minerálů, jako je železo, hořčík a draslík, které jsou nezbytné pro správnou funkci těla.
  • Bez chemických procesů: Nealkalizované kakao není podroben chemickým procesům, které mohou snižovat kvalitu a obsah živin potraviny.

Minerál Obsah (%)
Železo 21%
Hořčík 25%
Draslík 32%

Recepty s nealkalizovaným kakaem

Recepty s nealkalizovaným kakaem

Nealkalizované kakao je surová forma čokolády, která nebyla podrobena procesu alkaliace, což je běžná praxe při výrobě průmyslového kakaového prášku. Existuje mnoho důvodů, proč byste měli dávat přednost této přírodní variantě kakaového prášku. Zde je několik receptů, které využijí výhod nealkalizovaného kakaového prášku:

  • Paleo čokoládové muffiny s nealkalizovaným kakaem
  • Rostlinné smoothie s přidaným nealkalizovaným kakaem
  • Čokoládová avokádová puding s organickým nealkalizovaným kakaem

Recept Složky Postup
Paleo čokoládové muffiny Vaječný bílek, kokosový olej, med, mandlová mouka, nealkalizované kakaové prášek Smíchejte všechny ingredience a upečte v troubě.
Rostlinné smoothie Libovolné ovoce, rostlinné mléko, banán, nealkalizované kakaové prášek Všechny ingredience společně rozmixujte a podávejte.

Doporučení pro doplnění stravy nealkalizovaným kakaem

Doporučení pro doplnění stravy nealkalizovaným kakaem

Doporučujeme doplnit svou stravu nealkalizovaným kakaem z několika důvodů. Především se jedná o přírodní variantu kakaa, která si uchovává všechny prospěšné látky a antioxidanty. Díky tomu má nealkalizované kakao vyšší nutriční hodnotu než alkalizované alternativy.

Dalším důležitým faktorem je chuť – nealkalizované kakao má intenzivnější a bohatší chuť než alkalizované druhy. Můžete si tedy být jisti, že vaše pokrmy a nápoje budou mít skvělou a autentickou chuť kakaových bobů. Navíc, nealkalizované kakao je skvělým zdrojem železa, hořčíku a vápníku, které jsou důležité pro správnou funkci těla. Dopřejte si tedy kvalitní nealkalizované kakao a dopřejte svému tělu ty nejlepší živiny, které si zaslouží.

V následující tabulce jsou uvedeny základní informace o nealkalizovaném kakaovém prášku ve srovnání s alkalizovaným kakao:

Nealkalizované kakao Alkalizované kakao
Vyšší nutriční hodnota Nižší nutriční hodnota
Intenzivnější chuť Mírnější chuť
Bohatý zdroj železa, hořčíku a vápníku Méně železa, hořčíku a vápníku

Final Thoughts

Doufám, že tento článek vám připomněl důležitost volby přírodní nealkalizované formy kakaového prášku. Pamatujte, že při konzumaci se vyplatí zvážit všechny možnosti a dát přednost potravinám, které prospívají vašemu zdraví a dobře fungujícímu trávení. Nealkalizované kakao může nabídnout bohatší chuť a více živin, které budou pro vás a vaše tělo prospěšné. Buďte si svých výběrů vědomi a choďte do světa s vědomím, že jste našli správnou cestu pro sebe. Ať vám chutná!

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *